Onze geschiedenis

Door Gerard van der Kleij

Het bedrijf werd op 1 augustus 1859 door mijn betovergrootvader opgericht,  gevestigd in de stad Utrecht. De werkzaamheden van het allereerste begin bestonden uit het wassen en strijken van boorden. Later kwam daar de huishoudwas van de gegoede burgerij uit de stad Utrecht bij. Deze huishoudwas bestond uit: het beddengoed, de handdoeken en de schorten van de dienstbodes. 

Door de uitbreiding van werk werd het bedrijf in Utrecht te klein. Tevens speelde mee dat er niet voldoende schoon water in de stad aanwezig was. Na een oriënterende rondgang langs de dorpen rond Utrecht, werd een kavel grond gevonden die aan twee zijden aan het water was gelegen. Deze kavel lag in de toenmalige gemeente Vleuten aan de Den Hamstraat.

In 1904 begon de bouw van een voor die tijd zeer moderne wasserij in Vleuten. Er werd gebruik gemaakt van houten wasmachines die werden aangedreven door paarden. Het drogen van het wasgoed gebeurde op grote houten rekken. Na het drogen werd het wasgoed met een voorverwarmd strijkijzer gestreken. In deze periode werd onder andere wasgoed, met paard en wagen, in Amsterdam opgehaald en gebracht. 

Al snel werd er geïnvesteerd in een stoommachine voor aandrijving en verwarming. Door deze investering kon men gaan drogen en mangelen op de manier zoals we dat nu nog doen, en was het bedrijf zijn tijd ver vooruit. Onder leiding van mijn opa en zijn twee broers werd het, mede door het gebruik van de stoommachine, mogelijk het bedrijf verder te laten groeien. 

In de periode 1920 – 1930 werden er door mijn opa en zijn broers nog twee nieuwe wasserijen gebouwd. Eén in ’s-Graveland en één in Breukelen. Deze twee bedrijven zijn in de loop van de tijd verkocht omdat er geen opvolging voor was. De wasserij in Breukelen met de naam “’t Heycop” fungeert nog steeds als wasserij. 

De wasserij in Vleuten specialiseerde zich ondertussen steeds meer in het industriële wassen voor onder andere verzorgingshuizen en de horeca. Vanwege de grote concurrentie werd het noodzakelijk om verder te ontwikkelen. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw werd de keuze gemaakt om in Vleuten verder te automatiseren. Hiervoor werd als eerste het bedrijf vergroot en ten tweede voorzien van de meest moderne machines voor de wasserij industrie. Er werd in die tijd naast het wassen voor de verzorgingshuizen en horeca ook nog steeds gewassen voor particulieren. 

In 1990 was het bedrijf in Vleuten weer dermate gegroeid dat er opnieuw een uitbreiding van het bedrijf plaatsvond. Het gebouw werd voor de tweede keer vergroot en ook het machinepark werd weer van de modernste machines voorzien. De horecawas nam toe terwijl de particuliere was af nam. De vooruitstrevende investeringen zorgden ervoor dat het bedrijf voorspoedig groeide. Aangezien uitbreiding in Vleuten niet meer mogelijk was, zijn er in 1998 plannen gemaakt voor het bouwen van een totaal nieuwe, grote en moderne wasserij. De locatie voor dit bedrijf werd gevonden op het nieuwe industrieterrein Oudenrijn in De Meern. In 1999 werd gestart met de bouw van de nieuwe wasserij en vanaf augustus 2000 was ons bedrijf dan ook in De Meern gevestigd. 

Sindsdien heeft ons bedrijf zich gespecialiseerd in het wassen voor de horeca, mede omdat de kwaliteit die we op dat gebied leverden heel hoog was én is. Door de verregaande automatisering en specialisatie zagen we ons in het jaar 2000 helaas genoodzaakt te stoppen met het wassen voor particulieren. Dat we sterk innoverend zijn en daarbij een modelfunctie vervullen, blijkt wel uit de vele bezoekers die we sinds de opening uit binnen- en buitenland hebben mogen ontvangen. 

In 2001 hebben wij de Utrechtse milieuprijs gekregen voor onze inzet op het gebied van water en energie besparende maatregelen binnen ons bedrijf en de algemene zorg voor en visie op het milieu. In 2003 zijn wij genomineerd voor “De goeie zaken award”, een programma van tv-omroep SBS 6, dat kijkt naar de inzet die bedrijven tonen voor de drie P’s van People, Planet en Profit. In 2011 hebben wij de KvK Ondernemersprijs Midden-Nederland 2010 gewonnen. In 2016 zijn wij genomineerd voor de Gouden Parel, een Utrechtse ondernemersprijs. 

Vanuit de horeca kwam steeds meer de vraag of wij naast het wassen van het linnen ook linnen konden leveren of wilde verhuren. In januari 2006 is er voor deze tak van het bedrijf een speciale BV opgericht: Linnenverhuur G. van der Kleij & Zn. Bv. 

In 2012 bleek ons pand en ons machinepark in De Meern niet groot genoeg voor de volgende uitbreiding. In dat jaar werd er naast het bestaande pand een geheel nieuwe wasserij in het pand ernaast gebouwd. Deze nieuwe wasserij kon geheel zelfstandig hotellinnen verwerken. 

Met de uitbreiding in 2012 hadden wij onze maximale capaciteit bereikt. Vanaf dat moment ontstonden er plannen om opnieuw een hele nieuwe wasserij te bouwen. Begin 2015 is dan ook de bouw van ons huidig pand in Utrecht van start gegaan. In oppervlakte een gebouw meer dan drie maal groter dan de oppervlakte in De Meern. Op diverse vlakken een enorme onderneming en in het bijzonder de verhuizing van het bestaande machinepark van De Meern naar Utrecht. Zo is begin 2016 de huidige wasserij gerealiseerd: bestaande machines naast nieuwe machines in een splinternieuw voor ons gebouwd pand! 


Terug naar "over ons"

Geschiedenis Wasserij & Linnenverhuur G. van der Kleij & Zn
Geschiedenis Wasserij & Linnenverhuur G. van der Kleij & Zn
Geschiedenis Wasserij & Linnenverhuur G. van der Kleij & Zn
Geschiedenis Wasserij & Linnenverhuur G. van der Kleij & Zn
Geschiedenis Wasserij & Linnenverhuur G. van der Kleij & Zn
Geschiedenis Wasserij & Linnenverhuur G. van der Kleij & Zn
Geschiedenis Wasserij & Linnenverhuur G. van der Kleij & Zn